Suomen Lacrosseliitto ry

Lajin rantautuminen Suomeen

Lacrosse on jo yli kymmenen vuotta ollut Pohjois-Amerikan nopeimmin kasvava urheilulaji. Tämä nopea kasvu on tarttunut myös Eurooppaan, jossa uusia maita on tullut kiihtyvällä vauhdilla lajin pariin. Suomeen lacrosse saapui virallisesti kesällä 2001, jolloin aloitti toimintansa Suomen Lacrosseliitto ry (www.lacrosse.fi). Liitto perustettiin ajamaan lajin kehitystä Suomessa ja hoitamaan kansainvälisiä suhteita. Helsinkiin perustettiin vuotta myöhemmin lajin ensimmäinen suomalainen joukkue, Helsingin Lacrosse Seura ry.

SM-Sarja

Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 2005 lähtien, jolloin miesten SM-turnaukseen osallistui 4 joukkuetta. Siitä lähtien SM-sarja on jatkanut kasvuaan vakaasti. Vuonna 2009 miesten sarjaan osallistui jo kymmenen joukkuetta (ks. Seurat -sivu) Vuoden 2010 sarja koki muutaman poisjäännin, kun Turun toinen joukkue lopetti toimintansa, sekä Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijajoukkue joutui jäämään sarjasta pois opiskelijoiden levitessä ympäri Suomea. Myös Jyväskylän Teholax pitää välivuotta SM-sarjasta. Uusia joukkueita kuitenkin syntyy ja laji jatkaa kasvuaan. Kokkolaan perustettu joukkue osallistuu SM-sarjan alempaan loppusarjaan kesätauon jälkeen ja myös Hyvinkäällä ja Lappeenrannassa on aloiteltu toimintaa lajin tiimoilta.

Naisten lacrossetoiminta alkoi virallisesti Suomessa miesten joukkueen rinnalla Helsingissä vuonna 2002. Ensimmäinen naisten välinen ottelu pelattiin kesällä 2007 Lahdessa. Kamppailussa olivat mukana Helsinki Lacrosse Naiset ja Turku Titans Ladies. Vuonna 2015 Suomessa on viisi naisten joukkuetta, jotka osallistuvat sarjaan: kaksi Helsingistä, yksi Turusta, Jyväskylästä ja Lahdesta.


Kuva: Ari Hyvönen

Tulevaisuus

Turku Titans perusti Suomen ensimmäisen juniorijoukkueen 13–17 -vuotiaille pojille keväällä 2007. Junioritoiminnan alkusysäykseksi Suomen nuorten maajoukkue osallistui kesällä 2008 nuorten MM-kisoihin Kanadan Coquitlamissa. Joukkue sijoittautui 12 maan turnauksessa viimeiseksi, mutta turnaus oli Suomen nuorille pelaajille erittäin hieno kokemus ja hyvä ponnahduslauta miesten kansainvälisiin peleihin. Suomen Lacrosseliitto panostaa vahvasti nuoriin ja sai myös järjestettäväksi vuoden 2012 alle 19-vuotiaiden MM-kisat Suomen Turkuun. Vuonna 2010 Turku Titansin pitäessä harjoituksia jo usean eri ikäluokan junioripelaajille ja hankittuaan juniorivalmennusvastaavan Justin Kullan Kanadasta muut seuraavat ansiokkaasti esimerkkiä ja mm. Lahteen ollaan aloittamassa pysyvää junioritoimintaa tällä kaudella.

Mikä sitten on lacrossen nopean kasvun salaisuus? Ehkä se, että maaleja ja taklauksia tulee paljon ja peli on erittäin nopeatempoinen. Eli kuten Pohjois-Amerikassa sanotaan: ”Lacrosse – The Fastest Game on Two Feet”

The Fastest Game On Two Feet

Lacrosse on ikivanha Pohjois-Amerikan intiaanien pallopeli ja Kanadan kansallispeli (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan alueen intiaaniheimot. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka olivat kosketuksissa lacrossen kanssa, olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen lacrosse (la crosse = piispan sauva). Intiaanit kutsuivat peliä muun muassa nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa ”sodan pikkuveljeä”, koska sen avulla harjoiteltiin sodankäyntiä. Peli olikin alkuperäisasussaan hyvin väkivaltainen eikä loukkaantumisilta voitu välttyä, joskus näissä ”harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Intiaaneille lacrossella oli myös hyvin suuri uskollinen merkitys.

Nykymuotoista miesten lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä joukkueella, suunnilleen jalkapallokentän kokoisella alueella. Maalit, jotka ovat kooltaan 1,82 m x1,82 m, on sijoitettu 15 jaardin päähän kentän takarajasta. Lacrossea pelataan haavipäisellä mailalla, jolla palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan. Kentällä on kerrallaan kolme puolustajaa, joilla on yleensä pitkät mailat (n. 2 m), kolme keskikenttämiestä ja kolme hyökkääjää, jotka pelaavat lyhyillä mailoilla (n. 1 m). Maalia vartioi maalivahti, jolla on oma, kenttäpelaajaa isompi maila. Muuten maalivahti on kuin kuka tahansa pelaaja. Lacrossen peliaika on 4 x 15 min. Lacrossessa sallitaan taklaukset, muista lajeista poiketen taklata saa, tietyissä tilanteissa, myös pallotonta pelaajaa. Lacrossessa tunnetaan jäähyt, joita on eripituisia, 30 sekunnin rangaistuksesta 3 minuutin jäähyyn.

Naisten lacrossea pelataan kahdella 12-henkisellä joukkueella ja peliaika on 2 x 30 min. Naisilla laji on teknisempi eikä taklauksia sallita. Naisten maila eroaa miesten mailasta siten, että sen verkko ei ole yhtä syvä, mikä vaikeuttaa pallon hallintaa, jolloin myös pallon riistäminen on helpompaa.

USA:ssa lacrossea pelataan yleisesti yliopistoissa ja lukioissa. Lajilla on myös kaksi ammattilaissarjaa, kesäsarja Major League Lacrosse ja talvisarja National Lacrosse League, joka pelataan 5-henkisin joukkuein lacrossen kaukaloversiona jääkiekko-kaukalossa (box lacrosse). Tunnetuimpia lacrossen pelaajia suomalaisille ovat varmasti jääkiekkoilijat Wayne Gretzky, Adam Oates ja Joe Sakic. Gretzky on tällä hetkellä myös Arizona Sting -nimisen ammattilaisjoukkueen taustajoukoissa. Muita kuuluisia lacrossen pelaajia ovat mm. jääkiekkoilijat Gary Roberts ja Brendan Shanahan, jotka pelasivat lacrossea ammattilaissarjassa talvella 2004-2005, koska NHL-liiga oli lakossa. Myös Tom Cruise, Michael J. Fox ja Judd Nelson ovat pelanneet lacrossea, kuten entinen presidenttiehdokas John Kerry. Kanadassa useat jääkiekkoilijat pelaavat tai ovat ainakin nuorena pelanneet lacrossea.