Lacrosse

Lajin rantautuminen Suomeen



Lacrosse on jo yli kymmenen vuotta ollut Pohjois-Amerikan nopeimmin kasvava urheilulaji. Tämä nopea kasvu on tarttunut myös Eurooppaan, jossa uusia maita on tullut kiihtyvällä vauhdilla lajin pariin. Suomeen lacrosse saapui virallisesti kesällä 2001, jolloin aloitti toimintansa Suomen Lacrosseliitto ry (www.lacrosse.fi). Liitto perustettiin ajamaan lajin kehitystä Suomessa ja hoitamaan kansainvälisiä suhteita. Helsinkiin perustettiin vuotta myöhemmin lajin ensimmäinen suomalainen joukkue, Helsingin Lacrosse Seura ry.

SM-Sarja

Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 2005 lähtien, jolloin miesten SM-turnaukseen osallistui 4 joukkuetta. Suurimmillaan laji on ollut vuonna 2009, kun miesten SM-sarjaan osallistui peräti kymmenen joukkuetta ympäri Suomen. Sarjan ylivoimaisesti suurimmat menestyjät ovat olleet Helsinki Chiefs ja Turku Titans, jotka ovat voittaneet kaikki SM-sarjan historian mestaruudet. 2010-luvulla joukkueiden määrä supistui ja sarjan tasoerot kasvoivat suuriksi. Vuodesta 2012 lähtien Turku Titans on voittanut SM-mestaruudet field- ja box lacrossessa. Vuodesta 2013 miehet ovat pelanneet myös kaukalossa pelattavaa boxlacrossea. Vuonna 2020 tehtiin merkittävä sarjauudistus, kun kaikki sarjan pelaajat jaettiin kokonaan uusiin joukkueisiin. Sarjan uudistaminen oli menestys, sillä kausi oli tasaisempi, kuin koskaan aiemmin ja uudistus otettiin erinomaisesti vastaan myös pelaajien keskuudessa. Voit lukea kaudesta 2020 enemmän täällä.

Lacrosse

Naisten lacrossetoiminta alkoi virallisesti Suomessa miesten joukkueen rinnalla Helsingissä vuonna 2002. Ensimmäinen naisten välinen ottelu pelattiin kesällä 2007 Lahdessa. Kamppailussa olivat mukana Helsinki Lacrosse Naiset ja Turku Titans Ladies. Vuonna 2015 Suomessa oli viisi naisten joukkuetta, jotka osallistuivat sarjaan: kaksi Helsingistä, yksi Turusta, Jyväskylästä ja Lahdesta. Viimeisten vuosien aikana joukkueita on ollut 4-5, joukkueiden yhdistäessä voimansa, kuten Turun ja Jyväskylän yhteisjoukkue West Side United (kaudet 2016-2017).

Kesällä 2020 naisten sääntöjä ja kentän kokoa muokattiin hieman, sopiakseen paremmin sen hetkiseen pienempään yleiseen pelaajamäärään. Lahdessa lanseerattiin kesällä 2020 myös Chicago Lacrosse League (CLL).

Tulevaisuus

Turku Titans perusti Suomen ensimmäisen juniorijoukkueen 13–17 -vuotiaille pojille keväällä 2007. Junioritoiminnan alkusysäykseksi Suomen nuorten maajoukkue osallistui kesällä 2008 nuorten MM-kisoihin Kanadan Coquitlamissa. Joukkue sijoittautui 12 maan turnauksessa viimeiseksi, mutta turnaus oli Suomen nuorille pelaajille erittäin hieno kokemus ja hyvä ponnahduslauta miesten kansainvälisiin peleihin. Suomen Lacrosseliitto panostaa vahvasti nuoriin ja sai myös järjestettäväksi vuoden 2012 alle 19-vuotiaiden MM-kisat Suomen Turkuun. Vuonna 2010 Turku Titansin pitäessä harjoituksia jo usean eri ikäluokan junioripelaajille ja hankittuaan juniorivalmennusvastaavan Justin Kullan Kanadasta muut seuraavat ansiokkaasti esimerkkiä ja mm. Lahteen ollaan aloittamassa pysyvää junioritoimintaa tällä kaudella.

Suomen Lacrosseliitto ry

Mikä sitten on lacrossen nopean kasvun salaisuus? Ehkä se, että maaleja ja taklauksia tulee paljon ja peli on erittäin nopeatempoinen. Eli kuten Pohjois-Amerikassa sanotaan: ”Lacrosse – The Fastest Game on Two Feet”.

The Fastest Game on Two Feet

Lacrosse on ikivanha Pohjois-Amerikan intiaanien pallopeli ja Kanadan kansallispeli (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan alueen intiaaniheimot. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka olivat kosketuksissa lacrossen kanssa, olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen lacrosse (la crosse = piispan sauva). Intiaanit kutsuivat peliä muun muassa nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa ”sodan pikkuveljeä”, koska sen avulla harjoiteltiin sodankäyntiä. Peli olikin alkuperäisasussaan hyvin väkivaltainen eikä loukkaantumisilta voitu välttyä, joskus näissä ”harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Intiaaneille lacrossella oli myös hyvin suuri uskollinen merkitys.

Suomen Lacrosseliitto ry

Suomessa pelataan miesten lacrossen molempia lajeja, field- ja boxlacrossea. Nykymuotoista miesten field-lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä kentällisellä, suunnilleen jalkapallokentän kokoisella alueella. Maalit, jotka ovat kooltaan 1,82 m x1,82 m, on sijoitettu 15 jaardin päähän kentän takarajasta. Lacrossea pelataan mailalla, jolla palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan. Kentällä on kerrallaan kolme puolustajaa, joilla on yleensä pitkät mailat (n. 2 m), kolme keskikenttämiestä ja kolme hyökkääjää, jotka pelaavat lyhyillä mailoilla (n. 1 m). Maalia vartioi maalivahti, jolla on oma, kenttäpelaajaa isompi maila. Muuten maalivahti on kuin kuka tahansa pelaaja. Lacrossen peliaika on 4 x 15 min. Lacrossessa sallitaan taklaukset, muista lajeista poiketen taklata saa, tietyissä tilanteissa, myös pallotonta pelaajaa. Lacrossessa tunnetaan jäähyt, joita on eripituisia, 30 sekunnin rangaistuksesta 3 minuutin jäähyyn.


Naisten lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä joukkueella ja peliaika on 4 x 15 min. Naisilla laji on teknisempi eikä taklauksia sallita. Naisten maila eroaa miesten mailasta siten, että sen verkko ei ole yhtä syvä, mikä vaikeuttaa pallon hallintaa, jolloin myös pallon riistäminen on helpompaa.

Boxlacrossea pelataan nimensä mukaisesti kaukalossa. Joukkueissa on pelin alkaessa 5 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Boxlacrossella on monia samankaltaisuuksia jääkiekkoon, mukaanlukien maalivahdin mittava varustus. Maalit ovat fieldlacrosseen verrattuna pienempiä ja kaukalossa sallitaan myös hieman rajumpi kontakti. Kenttäpelaajat pelaavat ainoastaan lyhyillä mailoilla. Nopeatempoisessa lajissa hyökkäyssuunta vaihtuu nopeasti, sillä lajissa on käytössä mm. koripallosta tuttu hyökkäysaika. Boxlacrossea pelataan erityisesti Kanadassa ja tunnetuimpia lajia pelanneita ovat NHL tähdet Steve Stamkos, John Tavares ja Jonathan Toews. 

Fieldlacrossea pelataan huipputasolla Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa (NCAA), sekä PLL ja MLL ammattilaissarjoissa. Boxlacrossen ammattilaissarjassa joukkueita on sekä USA:sta ja Kanadasta. Suomen maajoukkue on osallistunut kummankin lajin arvokilpailuihin, josta voit lukea lisää täältä https://www.lacrosse.fi/maajoukkue/arvokisat.


PLL Whipsnakes
Share by: