Naisten SM-sarjan mitaliottelut tarjosivat katsojille jännitystä

9.9.2020
Elina Liikanen

Kuva: Erika Kamsula

Naisten SM-sarjan mitaliottelut tarjosivat katsojille jännitystä

Viikonloppuna pelattiin naisten SM-sarjan ratkaisuottelut Jyväskylässä. Lauantaina pelatuista välieristä sunnuntain finaaliin selvittivät tiensä runkosarjan ylivoimaisesti voittanut Helsinki Chiefettes ja Valon Queens Jyväskylästä. Finaalissa Queens antoi vuosia hallinneelle Chiefettesille kovan vastuksen, mutta helsinkiläiset veivät ottelun lopulta nimiinsä lukemin 12-10.

Sunnuntaina aamulla pelatussa pronssiottelussa pelasivat näin ollen Turku Titans Ladies ja Helsinki Cherookies. Cherookies taisteli mitalista todella tiukasti, mutta Titans Ladies ratkaisi ottelun viimeisessä erässä. Ottelu päättyi turkulaisten 9-5 voittoon. Runkosarjan sijoitukset säilyivät siis samoina finaali-viikonlopun jälkeenkin. 

Queens haastoi Chiefettesin

Loppuottelussa Queensilla oli erittäin vahva alku. Reilussa kuudessa minuutissa joukkue meni 0-3-johtoon, kun Outi Savonen tykitti yllättäen hattutempun. Toisessa päässä Queensin puolustus toimi paremmin kuin tällä kaudella aiemmin. Chiefettes joutui tekemään töitä maalipaikkojen eteen ja ensimmäinen osuma antoi odottaa itseään. Erän puolivälin jälkeen Queensin puolustuksen keskelle jäi vapaa väylä, jonka Tiina Hannunen käytti hyödykseen kaventaen lukemiksi 1-3. Ensimmäinen erä päättyi kuitenkin Queensille 3-5. 

Toisessa erässä helsinkiläiset pääsivät rankaisemaan muutamaan otteeseen jyväskyläläisten harhasyötöistä nopeilla hyökkäyksillä. Upeasti torjunut ja joukkueensa parhaana pelaajana palkittu Hanna Räsälä piti kuitenkin huolen, ettei Chiefettes päässyt karkuun. Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen tauolle marssittiin Chiefettesin johtaessa 7-6.

Toisella puoliajalla maalinteon aloitti Queens, kun Anne Ala-Krekola onnistui tasoituksessa. Tasatilanteessa jatkettiin melkein seuraavat kymmenen minuuttia, jonka jälkeen Queens onnistui johtomaalissa. Chiefettes rankaisi nopeasti vielä ennen erän loppua, kun Helsingin parhaana pelaajana palkittu Kiti Ovaskainen täräytti verkot tötterölle.

Viimeinen erä alkoi tasa lukemissa 8-8. Queens meni taas johtoon, kun Savonen tehtaili jo viidennen osumansa yllättävällä kaukolaukauksella. Chiefettesin kokemus nousi kuitenkin pelin lopussa esiin. Ovaskainen pussitti kaksi maalia muutamassa minuutissa siirtäen joukkueensa 11-9 johtoon. Ala-Krekola kavensi vielä maalilla, mutta Linda Baumgartner onnistui viimeistelemään seitsemän sekuntia ennen pelin loppua lukemiksi 12-10.

Pronssimitalit matkasivat Turkuun

Pronssiottelu tarjosi katsojille jännitystä samaan tapaan kuin loppuottelukin. Cherookies aloitti yllättäen maalinteon muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Paula Pekkarinen onnistui laittamaan pallon pömpeliin. Titans vastasi nopeasti Suvi Onnen täysosumalla ja pääsi muutaman minuutin jälkeen johtoasemaan. Pekkarinen tasoitti vielä ennen erätaukoa lukemiksi 2-2. 

Toinen ja kolmas erä olivat tasaisia tilanteiden vaihdellessa päästä toiseen. Ida Peräkylä tehtaili toisessa erässä molemmat joukkueensa maalit ja Titansille kirjattiin erästä voitto lukemin 1-2. Helsinkiläisille kirjattiin puolestaan kolmas neljännes 2-1, kun Johanna Soppela onnistui kahteen kertaan. Näin viimeiseen erään lähdettiin tasalukemista 5-5. 

Cherookies oli saanut sunnuntaille yhden vaihtopelaajan lauantain tyhjän penkin tilalle. Tämä ei kuitenkaan auttanut, vaan väsymys alkoi näkyä virheinä ja huolimattomuutena kentällä. Väsyneitä olivat myös Titansin pelaajat, mutta onnistumisia tuli ja neljään kertaan pallo löytyi vastustajan verkosta. Loppulukemat tiukassa taistossa olivat 5-9 ja Titans nappasi pronssimitalit Turkuun.

Pelaajapula ajoi sääntöuudistuksiin

Tällä kaudella naisten sarjaa jouduttiin uudistamaan, kun joukkueilla oli vaikeuksia saada täysiä joukkueita kasaan. Pelaajamäärä tiputettiin kuuteen kenttäpelaajaan ja maalivahtiin, kun edellisellä kaudella pelattiin vielä yhdeksällä kenttäpelaajalla. Samalla lyhennettiin myös kentän pituutta. Runkosarja pelattiin edelleen kaksinkertaisena sarjana ja mukana oli yhteensä neljä joukkuetta. 

Uudistukset osoittautuivat onnistuneiksi, sillä kaikki osallistuneet joukkueet tykkäsivät niiden peliin tuomista muutoksista. Peli on ollut vauhdikkaampaa ja tilanteet vaihtuvat nopeasti. Kaikki pelaajat pääsivät myös pelaamaan niin hyökkäystä kuin puolustusta, koska paitsioita ei kenttäpelaajilla ollut. Tämä on kehittänyt niin uusia kuin kokeneempiakin pelaajia.